Abrogați Ordonanța!

Solicităm premierului Sorin Grindeanu să abroge OUG 13/2017, iar ministrului de Interne să protejeze cetățenii care se exprimă liber și pașnic, nu să intimideze jurnaliștii.

Sute de mii de români au protestat în stradă față de acțiunile Guvernului Grindeanu din noaptea de 31 ianuarie / 1 februarie 2017.

Acceptarea de către societate a acestui tip de comportament din partea uneia dintre puterile statului – cea executivă – înseamnă că România nu mai este un stat de drept, iar cetățenii nu vor mai fi protejați de lege.

Solicităm domnului Sorin Grindeanu să își asume rolul de prim-ministru al Guvernului României și să abroge OUG 13/2017.

Solicităm ministrului de Interne să dea dovadă de responsabilitate acționând pentru garantarea securității cetățenilor care protestează pașnic. Calificăm declarațiile doamnei Carmen Dan, referitoare la jurnaliști și lideri de opinie, drept tentative de intimidare și atacuri la adresa libertății de exprimare garantată de Constituție.

Prin acțiuni concrete, reparatorii și urgente, Guvernul Grindeanu trebuie să demonstreze societății românești, dar și partenerilor strategici ai țării, că rămâne atașat valorilor comunității euroatlantice din care România face parte: stat de drept, democrație, libertate, dialog loial și echilibru între cele trei puteri ale statului.

Freedom House România
Expert Forum
Centrul Român de Politici Europene
Grupul pentru Dialog Social

2 februarie 2017

Foto: Dan Mihai Balanescu