Comisia constată ineficiența CSM de a contracara atacurile politice și mediatice contra magistraților anticorupție

În Raportul MCV, Comisia subliniază că magistraților trebuie să li se permită să-și facă neîngrădit datoria, atrăgând atenția în mod deosebit atenția asupra atacurilor politice și mediatice la adresa unor judecători și procurori care se ocupă de cazurile de mare corupție.

By , in Atacuri la adresa Justitiei rapoarte Știri on . Tagged width: ,

„Acceptarea și respectarea hotărârilor judecătorești definitive și faptul de a le permite magistraților să își facă datoria în mod neîngrădit sunt esențiale, inclusiv pentru a satisface condiția prevăzută în raportul din ianuarie”, arată Raportul MCV în contextul dezbaterilor publice din România în care se aduc critici virulente justiției și magistraților.

Raportul tehnic, care însoțește Raportul MCV, detaliază acest paragraf:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este garantul independenței justiției. Ca și în anii precedenți, CSM a acționat pentru a apăra independența sistemului judiciar împotriva atacurilor politice și mediatice. În perioada de raportare, CSM a adoptat două decizii potrivit cărora independența sistemului judiciar a fost încălcată prin articole de presă sau declarații politice și șapte decizii prin care a constatat că prin poziționări publice a fost afectată independența sau reputația profesională a unui magistrat.

În general, acțiunile și pârghiile aflate la dispoziția CSM împotriva declarațiilor politice și atacurilor mediatice ce pun în pericol independența sistemului judiciar nu par să fie eficiente pentru o contracarare pe măsura nivelului și intensității criticilor cu care se confruntă sistemul judiciar în ansamblu și magistrații ca persoane.

În perioada de raportare, criticarea în media a sistemului judiciar și magistraților a fost deosebit de virulentă și prezentă. Țintele individuale ale acestor atacuri par a fi cu precădere procurori și judecători care se ocupă de cazurile de corupție la nivel înalt. Aceasta s-a extins, de asemenea, la criticarea sistemului judiciar în ansamblu.

Vezi și: