Comisia Europeană, îngrijorări cu privire la evoluția justiției în mandatul lui Tudorel Toader

După un raport MCV pozitiv la începutul anului, astăzi Comisia transmite un semnal dur guvernului României. Din cele 12 recomandări din ianuarie 2017, una singură a fost îndeplinită satisfăcător – instituirea sistemului PREVENT de prevenire a conflictuluii de interese în achiziții publice. Mai mut, evoluția justiției în mandatul lui Tudorel Toader, „a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017”, iar Comisia mai arată că „punerea acesteia [n.n. a independenței sistemului judiciar] sub semnul întrebării a reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de îngrijorare.”

By , in rapoarte Știri on . Tagged width: ,

Bazându-se pe  progresele înregistrate în 2016, la sfârșitul lunii ianuarie Comisia transmitea un semnal pozitiv României, evocând posibilitatea ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare după îndeplinirea a 12 recomandări care să închidă cele patru obiective de referință.  (vezi Raportul MCV este o ofertă de nerefuzat. Și un avertisment)

După nouă luni de guvernare PSD-ALDE, sub mandatul actualului ministru al Justiției Tudorel Toader, rezultatele sunt foarte slabe, fiind puse la îndoială și progresele realizate în anii anteriori. O reevaluare va fi făcută abia la sfârșitul anului 2018.

Deși punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase și, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017.

Provocările la adresa independenței sistemului judiciar și punerea acesteia sub semnul întrebării au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de îngrijorare.

Pe această bază, deși progresele înregistrate au adus unele obiective de referință mai aproape de îndeplinire, Comisia nu poate încă să concluzioneze că, în această etapă, vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător. Comisia rămâne de părere că, prin cooperarea loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ce menține cu fermitate realizările anterioare și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va fi în măsură, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante din cadrul MCV.

Comisia invită România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările și, către sfârșitul anului 2018, va publica un nou raport privind progresele înregistrate. (Concluziile Raportului MCV, 15 noiembrie 2017)

Vezi și: