Conducerile penitenciarelor „își asumă practic riscul unor liberări eronate” – Federația Sindicatelor din Penitenciare

„Se consolidează o justiție extrem de atentă la binele infractorilor”, aplicarea Legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu nu a fost pregătită corespunzător, acuză federația sindicatelor din penitenciare.  

By , in Știri on . Tagged width: , ,

„Câteva sute de deținuți au fost puși în libertate, alți peste 1.000 de detinuti vor fi analizați, în plus, în comisiile de liberare condiționată”, arată comunicatul Federației:

În acest context, ministrul Justitiei organizeaza astazi o conferinta care ar urma „sa asigure aplicabilitatea recentelor schimbari legislative si identificarea unor solutii optime”, ceea ce – trebuie sa recunoastem – este o incercare inedita de pregatire a punerii in aplicare a unei legi care deja se aplica, prin consultarea magistratilor de supraveghere a executarii pedepselor si a directorilor de penitenciare, pusi in fata unui fapt implinit.

Intre timp, in lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicata pe raspunderea directorilor de penitenciare care, impreuna cu specialistii din penitenciare implicati in acest proces, isi asuma practic riscul unor liberari eronate pentru a evita detentia ilegala. N-ar fi fost nevoie, daca ministrul Justitiei ar fi organizat corespunzator aplicarea acestei legi si daca acesta n-ar fi intarziat, pana in ultima clipa, cu aprobarea unor ordine.

Am prezentat deja potentialele probleme legate de implementarea acestui act normativ; nu revenim cu aceste detalii, desi problemele nu au fost rezolvate. Modul de calcul al acestor 6 zile considerate ca executate este incert, procedura de punere in libertate nu este clara, apar erori in evidenta executarii pedepselor, iar personalul care gestioneaza acest proces este insuficient.

O estimare bazata pe informatiile preluate de la colegii din penitenciare arata ca directorii de penitenciare deja si-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere in libertate a peste 300 de detinuti referitor la care, in urma aplicarii beneficiului celor 6 zile considerate ca fiind executate in plus la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii, se constata ca au executat in totalitate pedeapsa.

In perioada urmatoare estimam ca peste 1000 de detinuti vor fi prezentati, in plus, in fiecare luna in comisii de liberare conditionata, ca urmare a aplicarii legii susamintite, urmand ca instantele competente sa decida in legatura cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci si modificarea rapida a unor proceduri de evaluare a detinutilor pentru liberarea conditionata pentru a putea fi gestionata aceasta situatie fara intarzieri.

In consecinta, vom cere astazi ministrului Justitiei sa clarifice aspectele legate de interpretarea si aplicarea actului normativ sus-amintit si sa-si asume rezolvarea rapida a problemelor legate de punerea in practica a acestuia. Vom intreba, de asemenea, daca si ce masuri sunt in plan pentru victimele infractiunilor. Nici oamenii politici si nici interpusii acestora la guvernare nu par preocupati de acest lucru, dar consideram ca intrebarea merita pusa acum cand se consolideaza o justitie extrem de atenta la binele infractorilor.

Sorin Dumitrascu
Presedinte – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor