Home

SCANDAL cu tăieri de salarii şi disponibilizări la Universitatea Târgu Jiu. Fostul rector - filozof, dar milionar din cercetare

La Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, aflată în colaps financiar, activitatea didactică a trecut în planul doi. Şefii sunt interesați mai mult de cercetare, arată jurnalisul Marius Daea, care a şi documentat interesul conducerii pentru acest sector. Universitatea trăieşte de 4 ani din ajutor financiar guvernamental, în timp ce declaraţiile de avere ale şefilor mustesc de venituri din cercetare.

Vieți salvate ilegal

„Sunteți singurul județ care are mașină de terapie intensivă mobilă în afara reședinței de județ”, i-a spus Raed Arafat ziaristei Teo Baciu, din Roman. O astfel de ambulanță a funcționat timp de opt luni la Roman, la intervenții pe „șoseaua morții” – E85 – care trece prin oraș, până în primăvară, când a fost transferată de minister la Piatra Neamț, la 45 km distanță de drumul european. Mai mult, la Piatra Neamț mai funcționa o astfel de ambulanță, dar nu contează. Așa spuneau regulamentele, nu-i loc de tocmeală.

Vrancea e sub ape. Parangheliile rezistă

Cel mai scump festival „Internațional al Viei și Vinului” din Vrancea – Bachus 2016 a beneficiat anul acesta de o alocare de fonduri incomparabilă cu cele din anii trecuți. Oprișan a lipsit, joi, de la deschiderea festivalului, motivând că are „treburi care nu suferă amânare”. Surse din interiorul Consiliului Județean spun încă că acesta s-a temut că nu fie criticat pentru alocarea celor 400 de mii de euro pentru paranghelia publică, în timp ce Vrancea a fost lovită de inundații, iar unele comune nu au primit nici un ban de la CJ pentru refacerea infrastructurii.

Fenechiu a recunoscut o mită de 900.000 euro de la Siveco România

Fostul ministru al Transporturilor, ieșeanul Relu Fenechiu, a recunoscut în fața procurorilor că a primit mită 900.000 euro de la o firmă de software, cel mai probabil Siveco, pe când era deputat PNL. A acceptat să recunoască faptele de care era acuzat în schimbul unei pedepse de trei ani și zece luni de închisoare cu executare. Fenechiu execută acum o pedeapsă de cinci ani în urma celebrului dosar „Transformatorul”. Prin acest acord de recunoaștere semnat cu procurorii ar putea scăpa fără să execute vreo zi de închisoare din această nouă pedeapsă dacă va solicita contopirea celor două pedepse.

7.345 pensii speciale în România – 3.227 magistrați beneficiari; pensia medie specială în magistratură e de 9.400 lei

În România există în prezent cel puțin 7.345 de persoane care beneficiază de o pensie specială. Valoarea medie a unei pensii de serviciu e de 6.600 lei, de șapte ori mai mult față de pensia medie (942 de lei în primul trimestru al lui 2016). Potrivit calculelor Inițiativa pentru o Justiție Curată, în baza informațiilor oferite de Ministerul Muncii, în luna mai 2016 s-au plătit peste 55,5 milioane lei pensii de serviciu, magistrații și personalul auxiliar din justiție reprezentând 66% din beneficiarii pensiilor speciale. Pensiile militare nu sunt luate în calcul, fiind gestionate de MapN, Ministeul de Inerne și SRI.

 


INVESTIGAȚII
/ Autori:

 

Ada Codau
Andreea Pavel
Anca Melinte
Cerasel Cuteanu
Ada Codău
Andreea Pavel
Anca Melinte
Cerasel Cuteanu
Gazeta de Sud Est
Paul Ciurari
Sebastian Oancea
Teo Rusu
Gazeta de Sud Est
Paul Ciurari
Sebastian Oancea
Teo Rusu
Ramona Rosulescu
Andreea Pavel
Paul Balhuc
Dani Stanciu
Ramona Roșulescu
Alex Stoianovici
Paul Balhuc
Dani Stanciu

 

Publicații