INTERVIU. Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România: „Preşedinţia Consiliului UE este un test pentru România, la zece ani de la aderare”

Prezentă, pentru câteva zile, la Constanţa, cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus, ajuns, vara aceasta, la ediţia cu numărul 100, Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, vorbeşte, într-un interviu dat Adei Codău, despre cât de importantă va fi, pentru România, preluarea preşedinţiei Consiliului UE, despre schimbările majore prin care a trecut, în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România, dar şi despre valorile fundamentale ale construcţiei europene, la care este nevoie să se revină în cazul unor crize precum criza migraţiei.

Reporter: Cărui fapt se datorează prezenţa dumneavoastră, în aceste zile, la Constanţa?

Angela Cristea: Participăm la Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, cu o expoziţie despre istoria Uniunii Europene şi am folosit această ocazie şi pentru a purta o discuţie cu cetăţenii care sunt aici, în Mamaia, fie ei locuitori ai Constanţei, fie turişti, despre Uniunea Europeană, despre rolul României în UE şi despre viitorul UE, pentru că suntem acum într-o perioadă de dezbatere şi consultare publică privind cele cinci scenarii posibile pentru viitorul UE.

Ca întotdeauna, cel mai greu a venit prima întrebare, iar apoi nu se mai opreau întrebările şi opiniile, pentru că ne interesează şi opiniile, ne interesează ce gândesc oamenii, ce preocupări au, ce temeri au. Astfel de discuţii ne ajută şi pentru că astfel reuşim să combatem ideea potrivit căreia se iau decizii într-un spaţiu închis şi cumva misterios, adică la Bruxelles, iar Bruxelles este foarte departe. Am explicat că Bruxelles e reprezentat în România prin echipa pe care o coordonez, că suntem acolo ca să răspundem la întrebările oamenilor şi ca să transmitem întrebările lor către decidenţii de la Bruxelles.

R.: Cât de pregătită este România pentru preşedinţia Consiliului UE, pe care trebuie să o preia în 2019?

A. C.: Am urmărit comunicatele de presă ale Guvernului pe această temă şi am abordat, desigur, acest subiect în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului şi, după părerea mea, lucrurile sunt în linie dreaptă şi pe drumul cel bun. Eu nu am niciun fel de emoţie sau stress privind preşedinţia României. Sunt convinsă că va fi o preşedinţie de succes.

Pentru interviul integral, click aici.

 

Ada Codau

Ada Codau este jurnalista . A debutat in presa scrisa, in 2007, la cotidianul local „Cuget liber”, a fost producator la Constanta TV, pentru a reveni in presa scrisa, la ZIUA de Constanta unde a lucrat pana in vara lui 2015. Ada preda la Facultatea de Litere – specializarea Jurnalism a Universitatii Ovidius Constanta si scrie pe blogul https://adacodau.wordpress.com/