Raport EFOR 2017: Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală

By , in Știri on .

Expert Forum și-a lansat Raportul anual 2017 – „Populismul 2.0 și renașterea alternativelor la democrația liberală” în 14 februarie 2017, la București.

Principalele concluzii ale raportului sunt:

– În ciuda retoricii demagogice, România o duce mult mai bine decât acum 25 de ani, până și în mult-deplânsa industrie.

– Referendumul, un instrument de consultare directă a cetățenilor, poate fi periculos, pe măsură ce propaganda, știrile false și populismul capătă amploare și se transformă în pură loterie când participarea la vot este redusă și neinformată.

– În Europa centrală și de est derapajele de la modelul democrației liberale deschid o neașteptată oportunitate pentru regimul de la Kremlin. Într-un studiu comparativ în sectorul energiei, vedem deja în toate țările un conflict între modelul european, competitiv, transparent, intolerant la corupție, corect; și alternativa Putinistă, bazată pe rețele clientelare, contracte pe furiș prin derogări de la lege, abuz de monopol, slăbire a securității energetice.

– În lunga listă de OUG-uri contestate, discutăm și de 30 de miliarde de lei care urmează a fi investite în 2007-2020 în infrastructură locală, prin Programul Național de Dezvoltare Locală: îngrijorarea noastră e că acești bani se vor da ca și până acum, netransparent și discreționar, fără criterii clare și pe priorități de partid. Mai mult, OUG 9/2017 a suspendat anumite reglementări din Legea Finanțelor Publice, încurajând cheltuielile iresponsabile și reducând răspunderea instituțiilor publice.

Raportul integral este diponibil pe site-ul EFOR.

Foto: Ciprian Muntele