Vrancea: Instanța a anulat mai multe amenzi date de Direcția de Cultură proprietarilor care nu și-au îngrijit clădirile monument

După ce a amendat mai mulți proprietari de imobile – monument istoric pentru neglijență, Direcția pentru Cultură Vrancea s-a trezit că sancțiunile sunt anulate de instanțe. Judecătorii au anulat, în parte sau total, amenzile aplicate de DJC Vrancea proprietarilor de clădiri istorice pentru nerespectarea regimului de conservare a acestora. Într-un singur caz, instanța a menținut amenda maximă de 8000 de lei aplicată unuia dintre proprietarii nepăsători.

În urmă cu un an, respectiv doi ani, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Vrancea a amendat mai mulți proprietari de clădiri istorice pentru nerespectarea regimului de conservare a acestora. Pe scurt, aceștia au intrat în posesia unor clădiri de patrimoniu, prin moștenire sau prin cumpărare, dar nu s-au preocupat să le conserve și să le îngrijească, acestea intrând în avansată stare de degradare. Este vorba despre proprietarii Casei Macridescu – fostul Palat al Copiilor, ai Gării Odobești și ai Școlii Comerciale din Focșani (foto principal), care au primit amenda maximă de 8000 de lei fiecare. Aceștia au contestat în instanță amenzile și singurii cărora magistrații le-au menținut amenda au fost SC Diversis SA Focșani – proprietarii Școlii Comerciale din Focșani. În ceea ce privește coproprietarele Casei Macridescu, Constantinescu Claudia Cezarina și Carnabel Raemy Daniela, acestea au fost exonerate de amendă, instanța anulând-o. De asemenea, proprietarul Gării Odobești, CNCF CFR SA BUCUREȘTI-SUCURSALA CREIR-CF GALAȚI, amendat cu 8000 de lei, a beneficiat de o înjumătățire a amenzii, în cuantum de 4000 de lei, după cum se arată într-un comunicat al DJC Vrancea.

Gara Odobești

„Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a câștigat, definitiv, procesul civil privind amenda aplicată SC DIVERSIS SA – proprietarul monumentului istoric cod LMI VN-II-m-B- 06412 – Școala Comercială, situat în mun. Focșani, str. Cotești, nr. 17, jud. Vrancea. De asemenea, instanța de fond a diminuat amenda aplicată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în cazul proprietarului monumentului istoric Gara Odobești – CNCF CFR SA București-Sucursala CREIR – CF Galați, iar instanța de apel a anulat amenda aplicată în cazul proprietarilor monumentului istoric cod LMI VN-II-m-B-06415 – Casa Macridescu din mun. Focșani, str. Cuza-Vodă, nr.4, jud. Vrancea. Mai jos găsiți detaliile despre cele trei litigii în care Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea este parte”, se arată în comunicatul DJC Vrancea.

Casa Macridescu
Școala Comercială

 

Sebastian Oancea

Director la Gherila de Vrancea, Sebastian Oancea si-a inceput ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Catavencu, Ziua si Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focsani si TV Diplomatic Focsani, corespondent Romania TV pana in 2014, redactor-sef la Vrancea24.ro. In 2006, a refuzat sa destainuie sursa unor informatii militare secrete in posesia carora a intrat, fara a le difuza, si a fost cercetat de DIICOT un an si sapte luni, fiind scos, in cele din urma, de sub urmarire penala. Cazul sau a aparut in rapoartele unor asociatii de protectie a libertatii de expresie si in Raportul Departamentului de Stat al SUA.