Hartă interactivă. Peste o sută de candidați penali sau incompatibili au câștigat cursa pentru Primărie

Din peste 250 de candidați certați cu legea, votanții au ales, la nivel național, aproape jumătate dintre ei pentru un mandat de primar.

By , in Alegeri Locale 2016 on . Tagged width: ,
Din peste 250 de candidați certați cu legea, votanții au ales, la nivel național, aproape jumătate dintre ei pentru un mandat de primar.

Jurnaliștii afiliați Inițiativei Justiție Curată au identificat, înainte de alegeri, 277 de candidați care au fost condamnați, sunt anchetați, au fost declarați incompatibili sau foști colaboratori ai Securității. Se pare că pentru o mare parte din alegători aceste detalii nu au contat, 124 de candidați cu astfel de probleme câștigând cursa pentru Primărie.

*articolul continuă după hartă

În Baia Mare, de exemplu, Cătălin Cherecheș a câștigat cursa alegerilor din spatele gratiilor, luând mai bine de 70% din voturi. Conform procurorilor, edilul ar fi desemnat o persoană la conducerea clubului de fotbal FCM Baia Mare, promițându-i susținere financiară cu condiția ca o parte din bani să i se întoarcă în buzunar.

Și la Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a luat 42% din voturi, redevenind primar al municipiului, cu toate că a fost condamnat definitiv de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

Mircia Munteanu a redevenit primarul Devei, cu toate că acesta a fost condamnat în 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. După alegeri, acesta a fost din nou condamnat, de data aceasta la 6 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Sentința rezultă din contopirea pedepsei date pentru abuz în serviciu cu cea de 2 ani de închisoare din dosarul pentru conducere sub influența alcoolului.

Situație aberantă în comuna Șcheia, județul Suceava, unde Vasile Andriciuc a câștigat al patrulea său mandat, dar nu are voie să intre în clădirea Primăriei pe care ar trebui să o conducă și nici să ia legătura cu subalternii săi, pentru că în timpul campaniei a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA pentru dare de mită, abuz în serviciu și alte fapte de corupție.

Punerea sub urmărire penală a candidaților nu a contat în ochii alegătorilor din mai multe localități din țară: de exemplu, George Scripcaru a câștigat la scor Primăria Brașovului, cu toate că este anchetat penal pentru abuz în serviciu pentru că ar fi acordat contracte de lucrări publice „cu dedicație”. Și la Craiova, Lia Olguța Vasilescu a mai câștigat un mandat, cu toate este acuzată de DNA de comiterea a patru infracțiuni de luare de mită, trei de folosirea autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și o infracțiune de spălare de bani. La sectorul 3, Robert Negoiță a redevenit primar, în ciuda punerii sale sub urmărie penală de procurorii DNA pentru presupusa evaziune fiscală de 77 de milioane de lei.

Alex Stoianovici

Alex Stoianovici este jurnalist brasovean, fost redactor-sef al revistei BBC Science World Romania si colaborator al revistei BBC TopGear Romania.